Ruim 5 miljoen sigaretten en 30.000 kilo tabak in loods

Tijdens een gerichte controle werd afgelopen donderdag een partij van ruim 5 miljoen (illegale) sigaretten en ruim 30.000 kilo (illegale) tabak aangetroffen door de Douane en de FIOD. De partij lag in een loods in Breukelen en werd in beslag genomen en afgevoerd.

Er werden twee verdachten bij de loods aangehouden. De FIOD is een strafrechtelijk onderzoek gestart onder leiding van het Functioneel Parket.

De tabak zat verpakt in kartonnen dozen en was opgestapeld op pallets. De opschriften die normaliter op dergelijke dozen staan waren verwijderd, vermoedelijk om de herkomst niet te kunnen achterhalen. Naast de loods vond de Douane nog een grote partij gebruikte pallets en dozen, gelijk aan de pallets en dozen die binnen waren aangetroffen.

Als deze partij sigaretten en tabak op de Nederlandse markt terecht waren gekomen, zou een bedrag van circa 6,3 miljoen euro aan accijnzen en omzetbelasting zijn ontdoken.

De verdachten zijn vandaag, na 7 dagen voorlopige hechtenis, heengezonden maar blijven verdachten in dit nog lopende onderzoek.

Aanpak handel in illegale sigaretten en accijnsfraude

Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten en tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. OM, Douane en FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om het grote geld dat ermee verdiend wordt af te pakken.

Aanbevolen voor u

Geschreven door de : Redactie